Memperkenalkan Pengetahuan Rawatan Haba

Memperjuangkan pengetahuan rawatan haba

Memperkenalkan pengetahuan rawatan haba - pemalsuan

Pertama, tentukan:

Tempa adalah rawatan haba yang double untuk pelindapkejutan dan pembajaan suhu tinggi, dan tujuannya adalah untuk membuat benda kerja mempunyai sifat mekanik yang baik secara keseluruhan.

Memalsukan rawatan: Selepas pelindapkejutan suhu tinggi kaedah pembajaan haba yang dikenali sebagai rawatan penempaan. Pembajaan suhu tinggi merujuk kepada pembajaan di antara 500-650 ° C. Penempaan boleh menjadikan prestasi keluli, bahan dengan tahap penyesuaian yang besar, kekuatan, keplastikan dan ketahanannya lebih baik, dengan sifat mekanik yang komprehensif yang baik. Memalsukan rawatan untuk mendapatkan sorbite yang marah. Sorbite terbakar dibentuk oleh pematerian martensit dan diperbesarkan oleh lebih daripada 500 hingga 600 kali di bawah mikroskop metalogografi optik. Ia dicirikan oleh pengedaran karbida dalam matriks ferrite (termasuk Cementite) pelet dari organisasi komposit. Ia juga sebuah organisasi martensite, campuran ferrite dan karbida berbutir. Pada masa ini ferit pada dasarnya tidak mempunyai supersaturation karbon, karbida juga karbida stabil. Pada suhu bilik adalah organisasi yang seimbang.

Kedua, memalsukan contoh permohonan: 45 tempaan keluli

Penempaan sering digunakan dalam keluli struktur sederhana (aloi rendah), juga digunakan dalam keluli aloi rendah. Singkatnya, keperluan mekanikal bahagian struktur yang tinggi mesti menjalin pemprosesan. (Pengerasan dan pembajaan; penapisan terma) bahan logam merupakan salah satu proses rawatan haba. Bahan-bahan dalam pelindapkejutan selepas pembajaan suhu tinggi memanggil rawatan. Tujuannya adalah untuk membuat keluli mempunyai kekuatan yang tinggi dan kekuatan yang mencukupi, dengan sifat-sifat mekanikal yang menyeluruh. Seperti aci menegak, skru, gear dan sebagainya. Biasanya selepas bahagian dalam pemprosesan, tetapi juga selepas kosong untuk pemprosesan mekanikal.

45 pemalsuan keluli

45 keluli adalah keluli karbon struktur, prestasi pemprosesan panas dan sejuk adalah baik, sifat mekanikal yang baik, dan harga yang rendah, sumber yang luas, begitu banyak digunakan. Kelemahan terbesar adalah kebolehkerasan yang tinggi, saiz keratan rentas dan memerlukan bahan kerja yang agak tinggi tidak boleh digunakan. 45 suhu pelindapkejutan keluli dalam A3 + (30 ~ 50) ℃, dalam amalan, biasanya mengambil had atas. Suhu pelindapkejutan yang tinggi boleh menjadikan kelajuan pemanasan bahan kerja, pengoksidaan permukaan dikurangkan, dan dapat meningkatkan kecekapan kerja. Untuk homogenisasi austenit bahan kerja, perlu mempunyai masa pegangan yang mencukupi. Sekiranya kapasiti dipasang sebenarnya besar, anda perlu melanjutkan masa penebat. Jika tidak, mungkin disebabkan pemanasan yang tidak sekata disebabkan oleh fenomena kekerasan yang tidak mencukupi. Tetapi masa penebat terlalu panjang, akan ada biji tebal, penyebab penguraian oksidatif yang serius, yang menjejaskan kualiti pelindapkejutan. Kami percaya bahawa jika relau dipasang adalah lebih besar daripada peruntukan-peruntukan proses, pemanasan dan masa pemanasan perlu dilanjutkan 1 /

Kerana 45 kebolehkerjaan keluli adalah rendah, jadi harus menggunakan kadar penyejukan 10% air sejuk. Selepas bahan kerja ke dalam air, ia perlu dikeringkan, tetapi tidak sejuk, jika bahan kerja di dalam air sejuk dalam air garam, ia mungkin untuk memecahkan bahan kerja, ini kerana apabila bahan kerja disejukkan kepada kira-kira 180 ℃, austenit dengan cepat berubah menjadi martensit Tekanan tisu yang berlebihan yang disebabkan oleh. Oleh itu, apabila pelindapkejutan benda kerja dengan cepat disejukkan ke kawasan suhu, ia perlu diambil kaedah penyejukan perlahan. Apabila suhu air sukar diperoleh, untuk mengalami operasi, apabila air di jurang bahan kerja berhenti, anda boleh menyejukkan udara (seperti minyak sejuk lebih baik). Di samping itu, bahan kerja ke dalam air tidak boleh bergerak statik, harus mengikut bentuk geometri bahan kerja, untuk pergerakan biasa. Medium penyejuk statik dengan bahan kerja statik, mengakibatkan kekerasan tidak sekata, tekanan tidak sekata meninggalkan ubah bentuk bahan kerja, atau pun retak. 45 pemalsuan keluli selepas kekerasan pelindapkejutan harus mencapai HRC56 ~ 59, kemungkinan keratan rentas yang lebih rendah, tetapi tidak kurang daripada HRC48, jika tidak, ia menunjukkan bahawa bahan kerja tidak dipadamkan sepenuhnya, organisasi mungkin muncul sorbite atau bahkan ferit, Organisasi ini melalui pembajaan, masih kekal dalam matriks, bukan untuk tujuan penempaan.

45 baja selepas pelindapkejutan suhu tinggi, suhu pemanasan biasanya 560 ~ 600 ℃, kekerasan keperluan untuk HRC22 ~ 34. Kerana tujuan pemalsuan adalah untuk mendapatkan sifat-sifat mekanik yang komprehensif, sehingga kekerasannya luas. Tetapi lukisan mempunyai keperluan kekerasan, adalah perlu untuk menyesuaikan tempered tempered mengikut lukisan untuk memastikan kekerasan. Sekiranya beberapa bahagian aci memerlukan kekuatan yang tinggi, keperluan kekerasan pada tahap tinggi; dan beberapa gear, dengan bahagian-bahagian batang utama, tetapi juga maju selepas pengilangan, pemprosesan plag, keperluan kekerasan pada yang lebih rendah. Pada masa yang memendekkan, bergantung kepada keperluan kekerasan dan saiz bahan kerja, kami percaya bahawa kekerasan selepas pembajaan bergantung pada suhu pembajaan, dan masa pembajaan tidak, tetapi mesti kembali melalui bahan kerja umum yang memendekkan masa sentiasa Lebih daripada sejam.